Cukrovka
   Hlavná stránka » Predmety » Biológia » Akcie a súťaže » Cukrovka

Cukrovka
...... je dobré o nej vedieť viac,

... aby sme neobchádzali ľudí ležiacich na ulici,
... pretože diabetes sa môže týkať aj teba.


       „Máte v rodine diabetika?“, znie prvá otázka počas prednášky. Menšia polovica triedy dvíha ruky. Diabetes teda nie je medzi Gymzákmi neznámy pojem. No práve pri pojme to mnohokrát končí. Väčšina ľudí stále nevie, aké príznaky cukrovka má alebo ako pomôcť človeku, ktorý má práve nízku alebo vysokú hladinu cukru v krvi. Keďže sa táto problematika môže týkať aj nás, preto nám o cukrovke prišla porozprávať pani Jana Pavlusiková.

       V akých potravinách sa nachádza cukor? Aká je normálna hladina glykémie a z čoho sa skladá jedálniček cukrovkára? Odpovede na tieto a aj ďalšie otázky sme sa dozvedeli z prvej ruky – od matky diabetika, ktorá pravidelne organizuje tábory pre deti s cukrovkou a chodí na základné aj stredné školy rozširovať o nej povedomie. Zastavila sa aj na Gymze, aby nám – tretiakom – sprostredkovala nielen základné informácie, ale aj osobné skúsenosti.

       Postupne sme sa dozvedeli, že okrem koláčov, cukríkov a ovocia nájdeme cukor aj v mlieku či pečive. Udržať príjem sacharidov na uzde teda nie je celkom jednoduché, ale s trochou striedmosti v stravovaní sa to dá zvládnuť. No ako hovorí pani Pavlusiková, nie je to jediná potrebná prevencia cukrovky: „Dnešné deti sa vôbec nehýbu. Každé ráno u nás v dedine vidím, ako rodičia dovezú svoje poklady priamo pred vchod do školy, oni vystúpia, vojdú do triedy a na pol dňa si sadnú do lavice. Keby sa do tej školy aspoň prešli, o pár desaťročí by mali oveľa nižšie riziko vzniku cukrovky.“

       S čím sa však dennodenne stretáva človek, ktorý cukrovku má? A ako mu v prípade núdze dokážeme pomôcť? Popri názorných ukážkach glukomera, inzulínového pera či pumpy nám pani Pavlusiková približuje situácie, ktoré niekedy nevedia rozlíšiť ani záchranári: „Ak niekedy vidíte človeka ležať na zemi alebo tackať sa po ulici, rýchlo si poviete, že veď je opitý, a idete preč. Pritom to môže byť hypoglykémia a keby ste mu dali rýchlo vypiť nejaký sladený nápoj, zachránili by ste mu život.“

       Na záver prednášky vidíme typický jedálniček človeka s cukrovkou. Nič nie je zakázané, ide iba o mieru. Žiadne extrémy. Keď si jedno pridám, z druhého musím ubrať. Keby sme sa takto stravovali stále a popri tom si dopriali chvíľu zdravého športu, nemuseli by sme sklamaní stáť pred zrkadlom a plakať nad tými kilami tuku, ktoré z nás visia. Boli by sme zdravší a obratnejší. A šanca, že by sme dostali cukrovku, by išla prudko dole. Nestojí to za to?

       Ďakujeme pani Jane Pavlusikovej za pútavú a veľmi poučnú prednášku.

       Ján Barčiak, 3.A





Gymnázium, Hlinská 29, 011 80 Žilina, IČO: 00160903 - tel. 041/ 763 77 00 - fax. 041/ 763 43 50 - gymnazium@gymza.sk